Sebebi Açıklanamayan İnfertilite
Gebelik elde etmekte güçlük çeken ve doktorları tarafından ‘sebebi açıklanamayan infertilite’ tanısı konmuş çiftlerin kafası çok karışıktır. Hele ki duruma ‘sebepsiz infertilite’ denmişse bu karışıklık daha da artar ve bir sebep yoksa bizim neden çocuğumuz olmuyor sorusu gittikçe büyür. Üstelik bu tanıyı alan çift sayısı hiç de az değildir. İnfertilite hekimlerine başvuran çiftlerin yüzde 10-15’i bu tanı grubuna girer.
Sebebi açıklanamayan infertilite tanısı nasıl konur?
Bu tanıyı alan çiftlerde kadın gençtir, yumurtalık rezervi iyidir ve düzenli yumurtlaması ve adetleri oluyordur, birtakım temel hormon testlerinde sorun yoktur, tüpleri açık ve sağlıklıdır, rahminde doğuştan gelen ya da sonradan oluşabilecek bir sorun saptanmamıştır. Erkeğin sperm parametreleri de normaldir.
Kısaca çiftin temel değerlendirilmesi sonrasında bir sorun saptanmamıştır, bu tanı bunu vurgular. Yani işler o kadar da kötü değildir. Ancak bu tanı, herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmemelidir. Sadece bu aşamada daha ileri testlere çoğunlukla ihtiyaç yoktur. Temel testler sonucunda konulan sebebi açıklanamayan infertilite tanısı hastaya ve hekime bundan sonra izlenebilecek yollar açısından ışık tutar.
İzlenebilecek yollar nelerdir?
Bu grup çiftlerin bir kısmına daha fazla zaman tanındığında doğal yollarla gebelik oluşacaktır. Bu nedenle iyi seçilmiş, genç, korunmasız ilişkide bulunduğu dönem nispeten kısa çiftlerde 3 ya da 6 ay kendi haline bırakmak mümkündür. Bunu yaparken de, çifte tahmini yumurtlama zamanı hakkında bilgi vererek bu dönemlerde özellikle ilişkiye girilmesini öğütlemek gerekir.
Tedavi olarak ilk basamak yumurta geliştirici ilaçlar uygulayarak ya da doğal yumurta gelişimini takip edip, yumurtlama sağlayıcı enjeksiyonun (çatlatma iğnesi) ardından, zamanlanmış ilişki önermektir. Özellikle düzenli adet gören kadınlarda-ki bu durum düzenli yumurtlamanın göstergesidir-çiftin haftalık ilişkiye girdiği gün sayısı da 2-3 ve daha fazlaysa bu tedaviyi tercih etmediğimi belirtmeliyim.
Tedavinin ikinci basamağı aşılama tedavisidir. Bu tanıyı almış çiftlere bir ya da birkaç kez aşılama(intrauterin inseminasyon, IUI) uygulanabilir. Aşılama tedavisi hakkındaki detaylı yazım için aşağıdaki linke başvurabilirsiniz: Aşılama Tedavisi
Aşılama ile başarılı olunamadığında sıra tüp bebek uygulanmasına gelmiştir. Genel olarak bu grupta genç ve ciddi sorun saptanmamış çiftler bulunduğundan, yüz güldürücü sonuç alma olasılığı başka tıbbi gereksinimlerle tüp bebek uygulanan çiftlere nazaran daha yüksektir.
Sonuç olarak, her ne kadar kötü isimlendirilmiş bir tanı grubu olsa da bu ‘sebebi açıklanamayan infertilite’ tanısı almış çiftler için çok sayıda tedavi seçeneği mevcut olup, tedavilerle başarılı olunması olasılığı yüksektir.