Transfer Sonrası Kalan Embriyolar Dondurularak Saklanabilir mi?
Günümüzde embriyoların dondurulması yardımcı üreme tedavilerinin ayrılmaz bir parçası olarak görülmektedir. Embriyoların dondurulması tüp bebek tedavisi uygulanacak olan çiftler açısından oldukça büyük bir kolaylıktır.
Bu kapsamda embriyo transferi işlemi gerçekleştirildikten sonra kalan embriyolar embriyologlar tarafından değerlendirilir. Eğer dondurma-saklama işlemine uygun oldukları tespit edilirse çiftin yazılı onayına bağlı olarak dondurma-saklama işlemi gerçekleştirilir.
Böylece canlı ve iyi özelliklere sahip embriyolar atılmamış olur. Çiftin ilerleyen bir zamanda yapılması ihtimal dahilinde olan denemesinde yeniden yumurta toplanmasına gereksinim duymadan gebelik oluşması şansı bulunur.
Embriyo dondurma işlemi gebelik oluşmasına zemin hazırlamak olduğundan gebeliğe dönüşme şansının yüksek olduğu tespit edilen kaliteli embriyoların dondurulması söz konusudur.
Çözüldüğü zaman gebelik oluşturma şansı olmayan embriyoların dondurulması tercih edilmez. Bir diğer yöntemde de taze embriyo transferi bilinçli olarak yapılmaz ve iyi embriyolar doğrudan dondurularak planlanan döngüde rahim hazırlanır ve transfer yapılır.
Embriyo Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?
Embriyoların Krioprotektan denilen kimyasal maddelerle dengelenip soğutulması, sıvı nitrojen içinde -196 santigrat derecede depolanması, çözülme işleminde sonra krioprotektan ortamından uzaklaştırılması ve ileri gelişimlerinin sağlanması için özel kültür ortamlarına alınmasına embriyo dondurma ve çözme adı verilir.
Embriyo dondurma teknik olarak embriyo gelişiminin tüm aşamalarında uygulanabilen bir işlemdir.
Başarılı bir dondurma çözme işleminde embriyo kaybı olasılığı günümüzde çok düşüktür.
Hangi Durumlarda Embriyo Dondurulur?
- Embriyo transferi yapıldıktan sonra elde fazla miktarda ve kaliteli embriyo kalması durumunda ihtiyaç duyulduğu takdirde başka zamanlarda yeniden kullanabilmek için hastanın onayıyla embriyo dondurulabilir. İleride yeniden tüp bebek tedavisi gerektiği takdirde yeniden yumurta oluşturma ve yumurta toplama süreçlerinin tamamlanmasına gerek kalmaksızın hazır embriyolar kullanılır. Anne adayının yeniden yumurtlama uyarıcı tedavi görmemesi ve yumurta toplama işlemi uygulanmaması maddi ve fiziki açıdan bir avantaj olarak kabul edilir.
- Yumurtaların aşırı uyarılması yani Ovaryen Hiperstimulasyon Sendromu gelişmesi durumunda tüp bebek tedavisine devam edilmesi riskli olduğundan transfer iptal edilir. Embriyolar dondurulup saklanır ve durumun düzelmesiyle birlikte embriyolar çözdürülür ve transfer işlemi yapılır.
- Anne adayında endometrium yani rahim içinin uygun olmadığı durumlarda embriyo transferinin ertelenmesi daha doğrudur. Bu durumda embriyolar dondurulup saklanır ve rahim zarı kalınlaştırıldıktan sonra çözdürülen embriyolar kullanılır.
- Kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilerden dolayı yumurtalıklarının zarar görmesi ve ileride yumurta elde edilememesi riski bulunan hastalarda ilerleyen dönemlerde kullanılmak üzere embriyolar dondurulabilir.
Çözülmüş Embriyolar Nasıl Transfer Edilir?
Çözülmüş embriyoların transferinden önce adetle birlikte anne adayının rahim iç tabakası hazırlanır. Bu hazırlık süreci doğal siklus ya da östrojen içeren ilaçlarla yapılır. Doğal siklusta hastanın folikül takibi yapılarak endometriumun kendi halinde kalınlaşması beklenir,çatlatma iğnesi yapılarak gelişen folikülde yumurtlamanın zamanlaması sağlanır.
Bu süreçte hastanın kan hormon düzeyleri takip edilir. Çözülmüş embriyolar transfer edildikten sonra hormon destek tedavileri devam eder.
Hazırlanmış siklus’ta östrojen içeren bantlar ya da haplar kullanılır. Ultrasonla rahim kalınlığı ve kandaki hormonal değişim takip edilir. Yaklaşık olarak adetin 16-18. günü endometrium kalınlığı ve hormonal durum değerlendirilir. Uygun olması durumunda embriyolar çözdürülür ve transfer işlemi yapılır.
Beni Instagram'da da Takip Edebilirsiniz: https://www.instagram.com/erbil.yagmur/
Tüp Bebek, Kadın Hastalıkları ve Doğum hakkında yazdığım diğer yazılarımı Blog sayfamdan okuyabilirsiniz.